utorok 28. februára 2012

Karavanová móda

Našla som túto módnu story od Hugha Stewarta. Bola nafotená pre austrálsky Marie Claire. Dýcha z nej nádherná nadľahčená atmosféra, ktorá aj z upršaného dňa urobí prekrásnu snovú melanchóliu.








pondelok 20. februára 2012

Pakistanské nákladiaky


Mnohí majitelia nákladných áut a autobusov v Pakistane investujú nemalé peniaze do ich prerábky ihneď po zakúpení. Skoro každé mesto má svoj osobitý štýl dekoru vychádzajúci z regionálnej histórie a kultúry. Nám pripomínajú staré drevené cigánske karavany, silne dekorované na vnútorných i vonkajších častiach rôznymi drevenými výklenkami, výrezmi, bohatými farbami a kaligrafiami, ornamentami a prácou so zrkadielkami. Väčšinou bývajú ťažko nepraktické, zväčšujú rozmery automobilu a váha býva hlavne na streche. Majitelia nimi však vyjadrujú svoj štýl a bývajú považované za umenie na kolesách.














nedeľa 19. februára 2012

My Cool Caravan


Výborným zdrojom mojej inšpirácie sú dve knihy od Jane Field-Lewis a Chrisa Haddona. Objednala som si ich cez Ebay. Prvú z nich, My Cool Caravan mám už pol roka doma a neviem si ju vynachváliť. Na druhú, My Cool Campervan ešte čakám, mala by prísť každú chvíľu. Tu sú obálky a pár vybraných fotiek zvnútra:















streda 15. februára 2012

Zazimovanie karavanu




Mnohí skalní karavanisti používajú karavan počas celej dlhej zimy. Napríklad Rakúsku zimujú karavany v Alpách priamo pod zjazdovkami po celú zimu. Dymí sa im z komína a ich majitelia si užívajú dokonalú lyžovačku. Ak k nim však nepatríte a preferujete radšej letné dovolenkovanie, treba karavan zazimovať.

Vnútorné zazimovanie


Stačí mať na pamäti dve jednoduché veci: voda v zime mrzne a zväčšuje svoj objem a vlhkosť spôsobuje pleseň a zápach.
 

Voda 


Všetku vodu z karavanu treba vypustiť, či odstrániť. Väčšinou sa nachádza v štyroch nádržiach: nádoba na čistú vodu, odpadovú vodu, nádrž na splachovanie WC a zberná nádoba na odpad z WC. Nádoba na čistú a odpadovú vodu sa väčšinou vypúšťa otvorením zátky, pričom voda vytečie pod karavan. Zátky nechajte otvorené. Voda z nádrže na WC sa vypúšťa tak, že najprv sa spláchne až do vyprázdnenia nádrže až beží čerpadlo naprázdno. Potom odistíte gumovú zátku na dne nádrže, ktorá je prístupná zvonku z dvierok na vyberanie WC. Kazetu vyprázdnite ako bežne. Všetky ventily a zátky nechajte voľne otvorené. Ďalšia vec, na ktorú treba myslieť, je bojler. Na ten sa najľahšie zabúda a na jar si nájdete iba roztrhnuté rúrky. Vypúšťa sa dvoma ventilmi, voda pritom vytečie pod karavan.  Vodovodné batérie je treba nechať povolené. Zbernú nádobu z WC vypustíte ako bežne. Ak máte obytné auto, dajte do ostrekovačov nemrznúcu zmes. Najdôležitejšia rada na záver: nestraťte zátky a nezabudnite otvory na jar znovu zazátkovať.

Vlhkosť 


Ak je možné nechať v karavane temperovať kúrenie, je to ideálne riešenie. Stačí ho nechať na 5-7 stupňov. Tým sa vyhnete zamrznutiu vody a jej kondenzácií v karavane. Ak túto možnosť nemáte, treba z karavanu vybrať všetky textílie, ktoré môžete: koberce, závesy, oblečenie, prikrývky. Matrace treba postaviť a dopriať im dostatok vzduchu zo všetkých strán. Skrinky nechajte pootvorené a ak sa dá, nechajte jedno okno pootvorené. Keď máte toto všetko hotové, postavte dovnútra aspoň dve tablety na odsávanie vlhkosti. Dobrý tip je nechať v karavane vôňu, zápach z vlhkosti potom nie je taký katastrofálny.

Vonkajšie zazimovanie


Ak Váš karavan stojí vo vnútri, nemusíte vonkajšie zazimovanie riešiť. Ak však stojí vonku, odstavte ho na spevnený povrch. Najjednoduchšia ochrana vonkajšieho plášťa je prehodiť cez neho plachtu. Tu však tiež treba myslieť na vlhkosť a vetranie - medzi strechou a plachtou musí byť voľný priestor na cirkuláciu vzduchu. Na tento účel slúžia distančné profily z peny, ktoré sa dajú zakúpiť. Voda z plachty musí mať spád - najvyššie miesto musí byť vypodložené. Potom už len stačí plachtu zabezpečiť proti vetru.

Ostatné


Na odľahčenie tlmičov je dobré postaviť karavan na nožičky. Dvojnásobne to platí pre karavany, ktoré stoja vonku. Batériu je dobré úplne vymontovať a skladovať pri teplote nad 10%. Ak túto možnosť nemáte, raz mesačne pripojte karavan na 24 hodín do siete. Chladničku pootvorte. Pre dokonalé zazimovanie môžete namazať gumičky v oknách, prestriekať zámky a pánty olejom, prípadne nalakovať, alebo natrieť otlčené miesta, aby nezačali korodovať. Ak zimujete v mieste s výskytom hlodavcov, nastražte pasce na strategické miesta a použite špeciálne postreky proti hlodavcom.

Recept slávky




 
Najjednoduchší recept na slávky na svete
 
Potrebujeme:

  • čerstvé slávky kúpené priamo na chovnej farme


Slávky opláchneme pod vodou a jemne očistíme od vláskov. Dáme na panvicu a podlejeme troškou vody. Mne sa osvedčila elektrická panvica – má väčší priemer, varím na nej vonku, užívam si šumenie mora a popíjam pritom vínko. Keď voda zovrie, slávky sa začnú otvárať. To je znak, že sú hotové. Celé to netrvá viac, než päť minút. Slávky sú nasiaknuté morskou vodou, netreba k nim vôbec nič pridávať. Výborne chutia pri západe slnka s bagetou opečenou v rovnakej panvici a lepším vychladeným bielym vínom, ktoré už máte dávno v ruke.